Iedereen heeft recht op wind door het haar

Overgenomen uit Hilversums Nieuws van 23 december 2016, een artikel van Koosje de Beer

Eerste riksja van Fietsen Alle Jaren krijgt een plek bij De Egelantier

Fietsen Alle Jaren is gebaseerd op het Deense concept ‘Cycling without Age’. De Fietsersbond ondersteunt in Nederland de lokale initiatieven, zoals die in Hilversum. Behalve in de mediastad rijden bijvoorbeeld ook in Emmen, Heeze, Leeuwarden, Leusden, Nijmegen en Vlaardingen riksja’s rond. Per rit kunnen twee mensen mee in de riksja. Een pool van vrijwilligers, die ‘piloten’ worden genoemd, bestuurt de voertuigjes.

HILVERSUM – De moeder van Marian Schouten heeft haar hele leven genoten van fietstochtjes door het Gooi. De laatste jaren van haar leven in een rolstoelfiets die haar kinderen bestuurden. “Zij vond dat geweldig en ik ook”, zegt Schouten nu. “Tijdens die uitjes heb ik mij voorgenomen om ook andere ouderen van het fietsen te laten genieten. Dat is gelukt! De eerste riksja van het project Fietsen Alle Jaren heeft een plek gevonden in woondienstencentrum De Egelantier.”

Iedereen heeft recht op wind door het haar. Op herinneringen die opkomen als je langs bekende plekken fietst of gewoon op een mijmering wanneer je door de natuur rijdt. Het is de gedachte achter Fietsen Alle Jaren dat de Fietsersbond in Nederland heeft gelanceerd. “Mijn moeder was op een gegeven moment een beetje vergeetachtig”, vertelt Schouten. “Maar als ik met haar door een bekende buurt fietste, kwamen de herinneringen terug. Ze leefde dan helemaal op. Met dit project willen we dat gevoel ook aan andere ouderen meegeven. De bedoeling is dat vrijwilligers twee kwetsbare of niet meer mobiele mensen meenemen voor een fietstocht in de riksja.”
De Egelantier leek Schouten en Philip Schmittmann – ook vanaf het prille begin in 2015 bij het project betrokken – een ideale plek voor de eerste riksja. Een voertuigje dat volgens het duo heerlijk fietst dankzij de trapondersteuning en de versnellingen. Sanne Bosboom van HilverZorg was direct voor. Bewonderend bekijkt ze de riksja in de recreatieruimte van het verzorgingshuis. “Hoe mooi is dat”, roept ze uit. “Fietsen met bewoners. Natuurlijk hebben we direct ja gezegd.”
‘Tijdens het fietsen door de buurt kwamen de herinneringen terug’
De dames Bakker en Blijenberg willen voor de foto wel in de riksja gaan zitten. Ze reageren een beetje aarzelend op de vraag of ze zelf ooit een tochtje zullen maken. Een rondje rijden om buiten een foto te maken, willen ze wel. Even later staat de riksja in de tuin. De bewoonsters van De Egelantier kijken enthousiast onder de luifel vandaan en zeggen zeker met de riksja op pad te willen. “Dit is veel leuker dan we dachten. We voelen ons net de Koningin”, luidt het gezamenlijke commentaar.
Voordat de riksja echt de weg opgaat, zullen fietsinstructeurs van de Fietsersbond vrijwilligers opleiden tot ‘piloten’. Via een reserveringssysteem dat een bewoonster van De Egelantier zal onderhouden, kunnen ouderen zich voor een rit opgeven. “De ritten zijn gratis, maar het gaat wel om pleziertochtjes”, benadrukt Schouten. “Het is niet de bedoeling dat de riksja als taxi dienstdoet. Mensen mogen zelf kiezen waar ze
naartoe willen. Dat kan de hei zijn, maar ook een buurt waar ze goede herinneringen aan hebben. We
hopen dat tijdens de tocht hun verhalen loskomen.”
De Fietsersbond heeft een startsubsidie voor Fietsen Alle Jaren in Hilversum gegeven en ook het Stadsfonds en de Rabobank hebben bijgedragen. Vooral het sociale aspect heeft volgens William Schoonderbeek de ledenraad van de bank, verantwoordelijk voor de subsidies, over de streep getrokken.
“Het is een heel concreet project dat groepen in de samenleving bij elkaar brengt. Dat spreekt aan.” Voor het vervolg denken Schouten en Schmittmann aan crowdfunding, want Fietsen Alle Jaren slaat aan. Wijkcentrum Sint Joseph en woonzorgvoorziening Ridderspoor hebben al belangstelling getoond. “Er is geld om nog twee riksja’s aan te schaffen, maar om deze te kunnen onderhouden moeten we verder
kijken”, zegt Schmittmann, om daar overtuigd aan toe te voegen dat dit zeker gaat lukken.
‘Dit is veel leuker dan we dachten. We voelen ons net de Koningin’

Speak Your Mind

*