Voor een duurzaam huis ga je naar de huisarts

door Ron de Graaf, directeur van Hoom

Het duurt niet lang meer of energieverspillers worden net zo bekeken als rokers. Dit klinkt misschien raar, maar rokers hebben dezelfde problemen als eigenaren van energielekkende huizen. Het is niet goed voor je gezondheid, je bent je omgeving er mee tot last, het is duur en je staat vaak op de tocht. Met de kennis van nu zou iemand waarschijnlijk net zo min beginnen met roken, als kiezen voor de koop van een energie verspillende woning en daar niets meer aan doen. Veel huiseigenaren weten echter niet dat het huis waar zij al jaren in wonen veel energie verliest of wat ze daar aan kunnen doen. Kunnen we hen dat net zo kwalijk nemen als mensen die stug door blijven roken?

Nog niet, want de diagnose ontbrak tot voor kort. Uit gegevens op de actiesite HoomRuns.nl van de onafhankelijke duurzame expert Hoom, blijkt dat Hilversum veel bezitters van energielekkende huizen heeft. Hoom heeft op een landkaart zichtbaar gemaakt welke woningen in Hilversum veel energie verliezen. De wijken rondom het stadhuis, maar ook rondom winkelcentra de Seinhorst en de Heigalerij lichten allemaal rood op. In sommige wijken stroomt er zoveel onnodige warmte weg, dat de vogels rond het Veluwemeer het er ’s winters warm van krijgen.

Om je huis gezonder te maken, zou iedereen naar een huisarts moeten gaan die hen doorstuurt naar verschillende specialisten. Net zoals rokers dit doen als zij van hun slechte gewoonte af willen. De toegenomen kennis over roken en diverse prijsstijgingen hebben al voor een spectaculaire daling van het aantal rokers gezorgd. Eenzelfde ontwikkeling is ook te zien bij het aantal duurzame huizen. Mensen die tegenwoordig een woning kopen kiezen voor comfort en worden financieel gestimuleerd omdat je met een duurzaam huis energie bespaart. Er wordt geen nieuwe woning meer opgeleverd met enkel glas, kieren, slecht geïsoleerde muren en een ‘koude voeten garantie’.

Tegen iedereen die nog in een energie lekkend huis woont zou ik willen zeggen: stap naar die huisarts en denk aan jezelf en je omgeving! Niet alleen heb je ’s winters warme voeten en bespaar je op termijn een hoop geld, je stimuleert ook de lokale economie door met lokale ondernemers in zee te gaan. De eerder genoemde duurzame expert ‘Hoom’ helpt bewoners bij het kiezen van de juiste lokale specialist want ook Hoom vindt: “energie verspillen is zó roken”.

Ron de Graaf, heeft als missie het energiezuiniger en op den duur energieneutraal maken van woningen in Nederland én is directeur van Hoom (maakjehuishoom.nl).

Speak Your Mind

*