Villa Vogelzang; een Parentshouse voor Hilversum?

Mijn naam is Joanne Vogelzang en ik woon sinds een jaar in Hilversum. In 2018 heb ik gevoeld en bedacht hoe ik mijn leven invulling ga geven en sinds juni dit jaar ben ik bezig om dat verder vorm te geven, door de oprichting van Villa Vogelzang.

Mijn missie is: een leven in geborgenheid. In Nederland heeft iedereen die bezig is met een (echt)scheiding, tijdelijk woonruimte, waar hij samen met zijn huisdier kan wonen.

De woningmarkt in Nederland is al jaren zeer krap; vooral mensen met een modaal inkomen, vinden moeizaam een woning die betaalbaar is, wanneer kopen (nog) niet mogelijk is. Toen ik in 2019 aan het scheiden was, kon ik mij geen extra woonlasten permitteren. Vanwege mijn inkomen kwam ik alleen in aanmerking voor een vrije sector huurwoning, waardoor bijna de helft van mijn salaris op ging aan de vaste lasten. Daarnaast moesten wij van mijn moeder geld lenen om de hypotheek van het nog niet verkochte huis te kunnen blijven betalen.

Inmiddels is mijn leven weer redelijk op orde, maar wat mij overkomen is, gebeurt helaas continu en  ik ben zeer gemotiveerd om anderen te helpen te helpen om door zo’n moeilijke periode heen te komen. Daarom het idee voor ‘Villa Vogelzang’.

Villa Vogelzang biedt de mogelijkheid om in de woning te trekken, zonder dat de bewoners zelf kosten moeten maken voor de inrichting. De woonruimte is beschikbaar voor maximaal 1 jaar. In dat jaar gaan zij zelf op zoek naar een definitieve oplossing (hoewel dit een moeizaam proces is), steunen zij elkaar, voeren zij deels een gezamenlijke huishouding, en worden zij vanuit het begeleidingsteam waar nodig geholpen met het invullen van formulieren etc. en met de opvang van de huisdieren als de bewoners naar hun werk gaan.

Hoewel missie, overtuiging, visie en doelstelling best concreet zijn, zijn businessplan,  projectplanning en team dat nog niet.

En daar komen jullie als lezers in beeld! Ik kan en wil dit allemaal niet alleen doen. Ik heb mede-oprichters nodig en vrijwilligers.

We hoeven gelukkig het wiel niet opnieuw uit te vinden, want mijn initiatief lijkt – gelukkig – in veel opzichten op de landelijke organisatie Parentshouses (link: https://www.parentshouses.nl), dat al veel ervaring heeft met veertien locaties in Amsterdam, Deventer, Regio Amersfoort, Zutphen en Olst-Wijhe-Raalte. “Parentshouses zijn er om tijdelijke woonruimte te bieden aan ouders met kinderen die zich in een echtscheidingssituatie bevinden.”

Van deze organisatie mogen we een blauwdruk gebruiken voor het opzetten van een dergelijk initiatief, zodat we het wiel niet zelf hoeven uit te vinden. Het kan dus zijn dat Villa Vogelzang een andere naam gaat krijgen, zoals Parentshouse ‘Het Gooi’, en/of een iets andere invulling krijgt, maar daar komen we samen wel uit.

  • Ga je ‘aan’ op dit initiatief?
  • Herken je jezelf in de doelgroep of weet je al wie de eerste bewoner zou kunnen zijn?
  • Heb je ervaring in een woningcorporatie of woningverhuur?
  • Kun je goed mensen bij elkaar brengen en houden?
  • Weet je hoe je de gemeente mee kunt krijgen?
  • Ben of ken je een fondsenwerver?

En heb je minstens één dag per week tijd en zin om Parentshouse ‘Het Gooi’ op te richten en vorm te geven? Vul dan het contactformulier in op https://villavogelzang.nl (kopje ‘Wil je ons team versterken?’)! Ik ga graag met je in gesprek om te kijken welke kwaliteiten je kunt inzetten om te bouwen aan een stevig team en een succesvol huis.

Laten we samen scheidende inwoners van Het Gooi tijdelijke woonruimte bieden, zodat ze die zware periode goed door kunnen komen, en zich kunnen voorbereiden op de volgende fase in hun leven. Samen met hun huisdier, en/of in de buurt van hun kind.

Joanne Vogelzang

Speak Your Mind

*