Verkiezing beste Hilversumse politicus van het jaar

in overleg overgenomen uit Gooi- en Eembode van 10 jan. 2019

HILVERSUM – Vier zijn er wethouder, zeven raadslid. Vijf zijn er vrouw en zes man. Zes van hen vertegenwoordigen een collegepartij en vijf zitten in de oppositie. Bij elkaar elf politici maken dit jaar kans op de publieksprijs voor beste Hilversumse politicus van het jaar, een initiatief van de Gooi en Eembode in samenwerking met Politiek Debat Hilversum. De stembussen voor deze verkiezing zijn nu geopend.

Voor deze editie heeft de vijf leden tellende jury, bestaande uit twee verslaggevers van deze krant en vertegenwoordigers van het Politiek Debat en Hilversum Verbonden, uiteindelijk elf politici genomineerd. Daarbij valt op dat geen een van de genomineerden deel uitmaakt van de grootste partij in de gemeenteraad en de winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen van maart vorig jaar, Hart voor Hilversum.

De tweede partij, D66, levert met wethouder Annette Wolthers en raadslid Edwin Göbbels twee kanshebbers. Over Wolthers vinden enkele juryleden onder meer dat zij moeiteloos de rol van wethouder heeft opgepakt, met heldere verhalen komt en kennis uitstraalt. En Göbbels is een raadslid dat naast zijn D66-karakter ook een eigen karakter toont en zich daarmee onderscheidt. “Binnen zijn fractie vervult hij een kritisch opbouwende rol en daar mag D66 heel blij mee zijn”, aldus één van de juryleden.

De VVD, de derde partij, levert geen één raadslid maar wel twee wethouders: Arno Scheepers en Floris Voorink. Over Scheepers wordt gezegd dat hij verbaal ‘een tikkie durft uit te delen’ en hij de dossiers van ‘haver tot gort’ kent. Voorink heeft het namens de VVD goed gedaan bij de coalitieonderhandelingen en is helder en consequent, aldus de jury. Namens GroenLinks zijn wethouder Jan Kastje en fractievoorzitter Marleen Remmers genomineerd. Kastje, vindt de jury, ‘kwam als raadslid vaak bestuurlijk over, en is daardoor op zijn plek als wethouder’. Remmers was bij de verkiezingen de enige nummer 2 die meer stemmen kreeg dan de nummer 1. Dat is niet voor niets, vindt de jury. Vooral als het gaat over het sociaal domein is zij in haar element.

Stappen we over naar de oppositie. Het CDA levert twee kandidaten: Gerben van Voorden en Evert Jan Kruijswijk Jansen. Van Voorden kan volgens de jury standpunten goed onder woorden brengen, is principieel en vasthoudend en durft confrontaties aan te gaan. “Heeft kennis van zaken.” Kruijswijk Jansen heeft als nieuwkomer al snel zijn plekje weten te veroveren.

Namens de SP maakt Bianca Verweij kans op de prijs. Zij weet, is het oordeel, problematieken goed op de kaart te zetten en ‘is zo principieel dat ze zelfs kansloze moties toch indient’. Nieuwkomer Jacqueline Kalk van de PvdA oogt wat bleu, maar is naast een prettige commissievoorzitter ook ‘iemand die zich geen knollen voor citroenen laat verkopen’, aldus de jury. “Soms lijkt het wel of ze te goed is ingevoerd in de materie. Graaft zich echt in (lastige) onderwerpen.” De laatste maar zeker niet minst belangrijke genomineerde is Aafke Vreugdenhil van de ChristenUnie. Zij onderscheidt zich vanwege haar principiële insteek. “In die zin is zij in de huidige raad een eenling maar dat neemt allerminst weg dat zij daarmee de spijker op de kop slaat.”

Stemmen kan tot maandag 21 januari op politiekdebathilversum.nl. Volgende week al wordt in deze krant een top drie (in willekeurige volgorde) bekendgemaakt. De week erop volgt de definitieve top drie. Een van hen krijgt zaterdag 26 januari de prijs voor de beste Hilversumse politicus van het jaar.

Speak Your Mind

*