Op het groene spoor, een duurzaamheidsfestival van 7 t/m 12 oktober

‘Op het groene spoor’ wordt van 7 t/m 12 oktober een klein duurzaamheidsfestival op het Oosterspoorplein (achterzijde station Hilversum). Middelpunt van het festival zal het Tiny House PLUpetit zijn.

Het doel is via een uitnodigend fysiek object, te weten het Tiny House, inwoners van Hilversum e.o. enthousiast te maken morgen te beginnen met een eigen bijdrage aan het verminderen van CO2 uitstoot.
Het Tiny House is een prachtig ontworpen object, een multifunctionele ruimte, maar mét alle woonfuncties. Het is volledig zelfvoorzienend waarbij we alle innovatieve technieken zoveel mogelijk zichtbaar zijn gebleven met hierbij een begrijpelijke uitleg.

Mensen kunnen nieuwsgierig binnenlopen tijdens koffie- en theetijd en informatie krijgen over circulair bouwen, autarkisch leven, verkleinen eigen voetafdruk.

Basisscholen kunnen zich aanmelden om met 1 klas op bezoek te komen en zo geënthousiasmeerd te worden meer te gaan lopen, fietsen en na te denken over spullen (aankopen, weggooien, grondstoffen.

Workshop ontwerp je eigen tiny house voor kinderen en apart voor volwassenen. Eventueel vooraf gegaan door een avond woondromen.
Informatie over een duurzame en gezonde maaltijd hoe doe je boodschappen en waar let je op (verpakking en waar het vandaan komt en hoe het geproduceerd is), daarna een voedzame, smakelijke maaltijd bereidt door Van die Vegans.

Mind- en leefstijl wandeling over ontspullen (lopen en minder spullen dragen beide bij aan ontstressen en vermindering CO2 uitstoot) Tiny duurzaamheidscafé en markt waar lokale initiatieven een platform krijgen om hun verhaal op een aansprekende manier bekend te maken.

Het Tiny house is beschikbaar voor presentaties en ronde tafelgesprekken. Behalve mensen die zich bezighouden met energietransities valt er bijv. ook te denken aan kunstenaars die met afvalmateriaal werken. Of je doet mee aan het Klimaatgesprekkenspel (www.klimaatgesprekken.nl)

Afsluiting van het festival kleedjesmarkt (nieuw leven oude spullen, besparing grondstoffen) vanaf eind van de middag stille disco of fietsen voor verlichting(energie wordt bij elkaar gefietst om iets te verlichten of op te laden)

In deze opzet kunnen we heel veel samenwerken met lokale partijen en het op een bijzonder platform presenteren. Het zijn allemaal activiteiten die direct smaken naar meer en kunnen leiden tot blijvende inzet voor reductie CO2 door de inwoners van Hilversum.

Daar waar mogelijk willen we zeker met andere duurzame initiatieven samenwerken. Bijv.: het repaircafé (Repair-Reuse-Reject-Reduce-Recycle), Hilverzon, HET, de Alliantie, Urban Farming

Ook willen wij lokale ondernemers vragen bij te dragen, denk aan bijv. koffie- en thee beschikbaar stellen of andere denkbare spullen of onderdelen die bijdragen aan de duurzaamheidsgedachte en de georganiseerde week rondom het Tiny House.

Bijkomende bijdrage vanuit ons aan de gemeente is verbinding en verduurzaming van de relatie met de inwoners in Hilversum en de wil om morgen te beginnen met een persoonlijke bijdrage aan de energie transitie om CO2 te verminderen. En zo Hilversummers ook mede-
eigenaar te maken voor een gemeenschappelijk oplossing rond dit probleem.

Door dit festival hopen wij verder bij te dragen aan duurzame bewustwording door ondernemen, informeren en participeren. En als dat plan slaagt, denken we ieders CO2 uitstoot blijvend te kunnen verlagen met het beroemde sneeuwbaleffect zolang we nog
weten wat sneeuw is ;-)
Vijf thema’s op de eerste vijf dagen, de zesde dag wordt een afsluitende dag waar iedereen aan kan deelnemen op een duurzame markt, met producten, ideeen, eigen spullen om te ruilen. Als slot een afsluitende activiteit die tot iets gezamenlijks leidt. (stille disco=verbinding of fietsen op een rolband=zelf energie opwekken)

Organisatie: Marileen Fabels

Speak Your Mind

*