Herdenking Februaristaking – do. 26 feb – 17 uur – Kerbrink

74 jaar geleden, 26 feb 1941 werd in Hilversum gestaakt tegen de Jodenvervolging. Gisteren is de Februaristaking door ongeveer 150 mensen herdacht op de Kerkbrink.

Aansluitend werden kransen neergelegd bij de herdenkingssteen voor 8 bij het verzet omgekomen NSF-werknemers op begraafplaats ‘Gedenkt te Sterven’.

De initiatiefnemer van de herdenking wil geld gaan inzamelen voor een echt monument. Een initiatief dat steun verdient!

herdenking februaristaking 2015c herdenking februaristaking 2015a herdenking februaristaking 2015b __________________________________________________________________________

Onderstaande bericht is overgenomen van het persbericht van de organisatie van de herdenking

Hilversum gaat donderdag 26 feb. voor de eerste keer de Februaristaking uit van 25 en 26 februari 1941 herdenken. Die staking tegen de Jodenvervolging begon in Amsterdam en werd meteen nagevolgd in Hilversum. De herdenking vindt plaats op donderdag 26 februari 2015, om 17 uur op de Kerbrink. O.m. burgemeester Broertjes zal daar spreken.

Wat-wanneer-waar:
Herdenking Februaristaking Hilversum,. 26 febr. 2015, om 17 uur, Kerkbrink, Hilversum.

Na enkele toespraken op de Kerkbrink zullen we lopend naar begraafplaats Gedenk te Sterven lopen om daar nabij het NSF verzetsmonument een krans of bloemen te leggen.

Februaristaking Hilversum was grote morele prestatie

Het is ‘de grootste morele prestatie die Hilversum ooit heeft geleverd.’ Dat vindt althans oorlogskenner en geboren Hilversummer Arthur Graaff, zoon van één van de stakers.

dokwerker foto

De Dokwerker Amsterdam

De staking startte vlak na de lunch bij de NSF aan de Jan van der Heijdenstraat, de grote fabriek van  radio’s en zenders waar de Nederlandse omroepgeschiedenis ooit begon. Een Hilversumse communist, Gerrit Meerbeek, startte de staking. Hij was die ochtend bij zijn bedrijf, Fokker in Amsterdam-Noord al gaan staken maar kwam snel terug naar Hilversum en het lukte hem de NSF als grootste bedrijf in de plaats ‘plat’ te krijgen. Ook de vader van Graaff, hoewel ingenieur, staakte mee.

Daarop volgden allerlei bedrijven in de buurt zoals Nivea (Beijersdorff), Eysink (haardengieterij), verffabriek Ripolin en zo verder. Enkele duizenden mensen liepen die middag over de Larenseweg via de Groest naar de het raadhuis. De volgende dag was er opnieuw een demonstratie, nu een tocht van de Groest naar de Kerkbrink. Wonder boven wonder is er geen schot gevallen en niemand gedood, wat in Amsterdam wel gebeurde.

Als gevolg van de staking werd er enkele dagen later de eerste verzetsman terechtgesteld, Ernst Cahn, een Joodse vluchteling uit Duitsland die in Amsterdam een ijssalon had. Deze diende als verzamelplaats voor knokploegen. Cahn werd op 3 maart 1941 doodgeschoten, als één van de Achttien Dooden’.. Cahn was de eerste verzetsman in Nederland die geëxecuteerd werd. Ook de Joodse communist Leendert Schijveschuurder – actief bij de staking –  werd gearresteerd en op 6 maart 1941 geëxecuteerd. Deze had diverse Hilversumse familieleden. Voor enkelen van hen liggen er stolpersteinen in de Kerkstraat, Hilversum, ongeveer 100 meter van de plek van de herdenking..

Op 24 februari worden er in Hilversum stolperstein geplaatst voor o.m. Martin Letterie, eveneens een communist en Februaristaker, en NSF-werknemer. Hij werd enkele maanden later gearresteerd en omgebracht in concentratiekamp Neuengamme. Zijn familie neemt deel aan de herdenking van de staking hier. Helaas is er geen familie van aanstichter van Gerrit Meerbeek meer bekend in Hilversum.

Met die staking verrichtten de Hilversummers iets unieks, dat nergens anders in bezet Europa ooit is vertoond, zo benadrukt Graaff. In Hilversum waren het duizenden stakers. Ze hebben de Jodenvervolging absoluut niet kunnen voorkomen, maar het verzet kwam vanaf dat tijdstip sterker op gang. En hun boodschap van protest en steun heeft de tijd uitstekend doorstaan, vindt Graaff, die actief is in het pas opgerichte Comité van Waakzaamheid tegen het Herlevend Fascisme.

De herdenking vormt tevens de start van de fondsenwerving voor een monument voor de staking. Beeldhouwer Frank Letterie uit Vorden, zoon van de Hilversumse februaristaker Martin Letterie, destijds eveneens werkzaam bij de NSF, heeft verklaard dat hij dat graag wil maken. van hem staat in Hilversum al het beeld Overval of Het gevecht (1971), Kerkelandenlaan.

Meer info: http://februaristaking.nl/wordpress/geschiedenis-in-hilversum/

Sprekers:
Pieter Broertjes, burgemeester van Hilversum, prof dr Kees van der Pijl, voorzitter AFVN/Bond van Antifascisten, Bianca Verweij, fractievrz. SP H’sum, Arthur Graaff (zoon van H’sumse Februaristaker)

Speak Your Mind

*