GeuzenKracht

Informatie voor bewoners ‘Over ’t Spoor’ over de actie: < link >

foto-avond-de-geus-20-april-225x300Het gebouw straalt kracht uit” spreekt Meijndert van wijkcentrum de Geus, het oude schoolgebouw en nu wijkcentrum in de Geuzenbuurt. En er zit kracht in de buurt, met het net gestarte initiatief Geuzenkracht die zich in wil zetten voor duurzaamheid in de wijk. De energieavond 20 april, georganiseerd in de Geus, met HilverZon, de gemeente Hilversum en onafhankelijk energiespecialist Hoom, zet hopelijk nog meer bewoners in beweging een stap te zetten.

Het is de vierde wijk in Hilversum waar de buurt samenkomt voor energiebesparing. HilverZon hoopt, naast het net geopende collectieve zonnedak in Hilversum-zuid ook hier zonnedaken te realiseren. Hiermee steunt HilverZon de duurzame ambitie van de gemeente Hilversum, maar vindt ondertussen ook dat het wel wat sneller kan. Onder andere met energiebesparing. In de wijk over ’t Spoor, bestaande uit het Oosterspoorplein, de Electrobuurt, de Geuzenbuurt, de Professorenbuurt en het gebied tussen de Hoge Larenseweg en Joh.Geradtsweg, blijken veel bewoners last te hebben van koude voeten (51%), maar ook van tocht en vocht in huis. Met een aandeel van de bewoners dat meer dan 4000 m3 gas verbruikt, is het slim om te kijken waar je eerst je energievraag kan beperken om daarna te kijken wat je zelf op kunt wekken. Kasper van Heteren en Robert Tersmette van Hoom vertellen meer over de mogelijkheden in de buurt, die behoorlijk verschillen omdat er zowel woningen van rond de 1900 staan als nieuwere woningen. Een spouwmuur zal je niet vinden bij de oudste woningen, maar uit een technische opname bij een woning aan de Eemnesserweg, blijkt dat het vullen van de spouw (105m2) toch al gauw een besparing van 450 euro per jaar aan gas kan betekenen. Deze maatregel verdient zich in 4 tot 5 jaar terug. “Stop je geld dus beter tussen je muur dan op de bank”, is het devies, “of onder de vloer natuurlijk, of op het dak” . Andere energiebesparende maatregelen passeren de revue, zoals vloer- en dakisolatie maar ook zonnepanelen. En ondanks de gewekte onrust in de kranten over het niet kunnen plaatsen van panelen in verband met beschermd stadsgezicht geeft dit in deze wijk geen problemen aldus Aernoud Olde van HilverZon. Mocht het dak door verkeerde oriëntatie of schaduw van bomen toch niet geschikt blijken voor zonnepanelen, dan kan er via http://hilverzon.nu/ contact worden gezocht om mee te doen met een collectief zonnedak. Via deze site kunnen bewoners ook lid worden van de coöperatie, voor nog meer kracht in Hilversum!

logo hoom2Ook meedoen aan de actie in Hilversum Over ‘t Spoor? U kunt zich tot uiterlijk 20 mei 2016 vrijblijvend aanmelden op www.maakjehuishoom.nl/overtspoor. Hier vindt u ook het aanbod voor de wijk. Als vijftien mensen interesse hebben, geldt een aantrekkelijke collectiviteitskorting. Voor het aanbod heeft Hoom geschikte bedrijven zorgvuldig geselecteerd op kwaliteit en prijs. Hoom begeleidt bewoners in het hele proces en zorgt dat de installatie perfect wordt afgeleverd. Daarnaast blijft Hoom het onafhankelijke aanspreekpunt in Hilversum, ook na de actie. HZ logo def.hoge resolutie

Van harte aanbevolen door Hilversum Verbonden.