Duurzaam Hilversum

Duurzaam Hilversum wil duurzaam denken en doen in Hilversum stimuleren. De 
afgelopen maanden hebben we tal van duurzame initiatieven ondersteund of zelf 
geïnitieerd. Teveel initiatieven om op te noemen, enkele voorbeelden zijn: 
Repair Cafe Hilversum, een Geef- & Neemtafel op de Groest, de 'Voor elkaar'-
flyer, Seinkracht en op 15 april gaat HeiKRACHT van start in Hilversum Zuid.
 
Wilt u meer weten, kijk dan ook op < verslag Seinkracht > of neem contact op 
met Aernoud Olde, aernoud@hilversumverbonden.nl / 06-1250.5498.
Duurzaam Hilversum is een initiatief van het bestuur van Hilversum Verbonden.
_________________________________________________

HeiKRACHT gaat van start in Hilversum Zuid

In navolging van Meentkracht en Seinkracht gaat dit voorjaar in Hilversum Zuid een 3e wijkinitiatief van start: HeiKRACHT.

We organiseren een bijeenkomst in de Bethlehemkerk op de hoek van de Diependaalselaan en de Loosdrechtseweg. Tijdens deze bijeenkomst willen we met u ideeën ontwikkelen over wat wij in onze wijk zouden kunnen doen om de wijk beter, leuker, mooier, gezelliger en duurzamer te maken. Zo kunnen we de bewoners ook met elkaar in contact brengen. De bijeenkomst vindt plaats op woensdag 15 april. We starten om 20:00, vanaf 19:45 bent u welkom.Agenda voor 15 april19:45 Ontvangst met koffie en thee
20:00 Introductie van de avond
20:05 Gezamenlijk ideeën ontwikkelen
21:00 Pauze en ideeën samenvatten en groeperen
21:15 In groepen praten
22:00 Volgende stappen per groep
22:15 Napraten – onder genot van borrel van Gemeente HilversumKomt u ook ? Ontmoet uw buurtgenoten, denk mee, een leuke avond met uw buurtgenoten, dat is wat wij u aanbieden ! Heeft u vervoer nodig naar de Bethlehemkerk, laat het weten aan Jogchum Kooi, tel. 06-48691045.HeiKRACHT wordt op dit moment gevormd door: Stephan van Reisen, Jogchum Kooi, Annelene van Ammerlaan en Jeroen Pool

HeiKRACHT werkt volgens de methode van ‘Meentkracht’ en ‘Seinkracht’, reeds succesvolle bewoners-initiatieven uit Hilversum. Deze initiatieven worden ondersteund door Hilversum Verbonden.

Volg ons op Twitter : @HeiKRACHT

_________________________________________________

SEINKRACHT van START,

14 januari, 20.00 uur, kelder Morgensterkerk

                        (Klik hier voor het verslag van de avond)

Nederland bruist. De tijdgeest verandert. Op steeds meer plaatsen bloeien burger-initiatieven op. Onze wijk kan daarbij niet achterblijven, toch? samen`afb nieuwsregio dot nlTemeer daar blijkt dat zulke activiteiten zelfs door drukbezette mensen als heel stimulerend worden ervaren. Leuk om mee te maken.

Seinkracht is zo’n burgerinitiatief. Inwoners uit Hilversum Oost komen bij elkaar om samen te bepalen waar mensen warm voor lopen in de wijk. Seinkracht werkt volgens de methode van ‘Meentkracht‘, het succesvolle burgerinitiatief uit de Hilversumse Meent. Dit doen we op 14 januari zonder verdere verplichting in 5 stappen.

Stap 1: kennismaken met een (gratis) kop koffie of thee, inloop 19.45 uur

Stap 2: Aan de hand van enkele vragen praten we vanaf 20.15 uur over:

  1. a) wat vinden we leuk aan onze wijk?
  2. b) wat is er goed geregeld in onze wijk?
  3. c) wat missen we in onze wijk?
  4. d) welke mogelijkheden zien we in onze wijk voor nieuwe burgerinitiatieven?

Stap 3: Vanaf 21.30 brengen we de antwoorden op de vragen c) en d) onder in clusters. Dit zouden bijvoorbeeld de clusters zorg, jeugd, samen bewegen, energie-opwekking, ruilhandel, woningonderhoud en energiebesparing kunnen zijn. Dat is afhankelijk van waar de mensen mee komen.

Stap 4: Per cluster vragen we aan de aanwezigen wie er mee wil denken over het betreffende onderwerp om zodoende nieuwe burgerinitiatieven tot stand te brengen over deze onderwerpen.

Stap 5: Met een drankje erbij praten we vanaf 22.00 uur na over de avond

 

Na 14 januari gaat Seinkracht in ieder geval van start met een ‘Woning- & Energiegroep’. De vaak energie-onzuinige jaren ’30 woningen in onze wijk zijn bij uitstek geschikt voor energiebesparende maatregelen  die het wooncomfort verbeteren en uiteindelijk zichzelf terugverdienen. Seinkracht zal hiervoor de reeds door Meentkracht beproefde werkwijze gaan toepassen.

Seinkracht wordt hierin ondersteund door de gemeente Hilversum, HOOM en Hilversum Verbonden. Door deze samenwerking is het voor woningeigenaren mogelijk om:energielabelplaatje

– zonder veel rompslomp en dure adviseurs verstandige verbouwingen uit te laten voeren
– via collectieve inkoop een lagere prijs te krijgen bij gekwalificeerde uitvoerders
– voor een gering bedrag het energiebespaaradvies en de kwaliteitscontrole door HOOM beschikbaar te stellen
– goedkope duurzaamheidsleningen aan te bieden welke beschikbaar zijn vanwege het gemeentelijke duurzaamheidsbeleid

Bovenstaande en meer kunt u ook lezen in onze nieuwsbrief: < link >

 

Zoals hieronder in het verslag over 26 augustus al te lezen is wil Duurzaam Hilversum naar het voorbeeld van Meentkracht in meer Hilversumse wijken burgers samen in beweging brengen. Voor Hilversum Oost wordt daarvoor nu dus ‘Seinkracht’ in de stijgers gezet. Meer info op http://www.hilversumverbonden.nl/seinkracht/

Na Hilversum Oost willen we verder gaan met het gebied rondom de Gijsbrecht. Wellicht volgen later andere wijken. Dit is afhankelijk van het aantal vrijwilligers dat we per wijk vinden, want een initiatief kan pas tot stand komen in een wijk wanneer het door een groepje wijkbewoners gedragen wordt.

 

Presentatie Duurzaam Hilversum dd 26 aug

Op 26 augustus heeft een 2e bijeenkomst van Duurzaam Hilversum plaatsgevonden. Op www.duurzaamhilversum.nl vindt u een verslag van deze bijeenkomst. De presentatie van wat Duurzaam Hilversum is en welke ideeën tot nog toe ingediend zijn vindt u op: < link PDF >

Speak Your Mind

*