De Omdenkers: indrukwekkend verhaal voor een bomvolle zaal!

Een verslag van Karin WaltersIMG_3294

Het toneelstuk verhaalde over mensen zonder paspoort en huis, die door de wethouder het vakantiepark uitgezet werden. Het ging over de regels, waardoor mensen in armoede geraken en de gevoelens die dat oproept.
“Wat ik het allerliefste zou willen is geloofd worden. Dat, als ik iets zeg, dat de ander dan niet meteen komt met “ja, maar….”.” zei de dakloze IMG_3348speelgoedman in het toneelstuk. Een vakkundig electriciën, die aan lager wal geraakt was.
Leven van weinig geld is een dagelijkse last. Hoe kom je aan eten en een huis? Daarbovenop doet het er meestal niet toe wat je te vertellen hebt. Je levensverhaal wordt niet aangehoord voor hoe het is. Elke keer willen mensen dat je je aan hen verantwoordt: “Ja, maar waarom ging je niet…? Ja, maar had je niet…”. In het toneelstuk werden deze gevoelens op indrukwekkende wijze neergezet.IMG_3351

De Morgensterkerk liep flink vol. Er hadden zich 160 mensen opgegeven, het maximale aantal. Bezoekers die zich niet van te voren hadden aangemeld, moesten wachten. Gelukkig paste uiteindelijk iedereen in de zaal. Enkele stichtingen en kerken hadden de voorstelling gesponsord, waardoor deze gratis was. De Lion’s Club uit Hilversum had een consumptiebon voor elke bezoeker gesponsord, waarvoor hartelijk dank.

In de voorstelling kwamen allerlei patronen en regels in onze samenleving langs die het leven harder maken: werkloosheid, stadsvernieuwing die mensen uit hun vertrouwde wijk drijft, huren die omhoog gaan, eigen bijdrage ziektekosten, strafkortingen op de bijstand, schulden, enzovoorts. Maar dan op een realistische wijze. “Grappig hè.”, zegt de ene buurvrouw tegen de andere. Wij zullen nooit een koophuis kunnen kopen. Maar nu hebben ze bedacht dat ze ons pensioengeld gaan gebruiken voor mensen die een hypotheek willen hebben. Zodat zij wel een huis kunnen kopen. Van ons geld. Grappig, he”

De acteurs speelden de sterren van de hemel en de teksten waren ijzersterk. In dit artikel kunnen we niet goed weergeven hoe bijzonder dit toneelstuk is en deze avond was.
Als u het zelf eens wilt meemaken: hier staan de speeldata in andere plaatsen. http://www.wresinskicultuur.nl/index.php?page=4 – De Omdenkers trekt nog lange tijd door het land.

Over 2 weken is er een vervolg: vrijdag 24 oktober vindt de uitwisselingsavond plaats over leven met weinig geld in Hilversum. Om 20.00 uur in de Morgensterkerk. Aanmelden bij rondkomen@hilversumverbonden.nl

Speak Your Mind

*