Coöperatief Organiseren – woensdag 11 jan. vanaf 19.00 uur

We onderzoeken en verdiepen in deze bijeenkomst coöperatieve, op samenwerking gebaseerde manieren van organiseren. We laten ons inspireren door de netwerken, platformen, broedplaatsen, ontwikkelwerkplaatsen, coöperaties en netwerkorganisaties die thans opkomen in onze lokale gemeenschappen. We kijken breed, breder dan alleen de juridische vorm van coöperatie die we in Nederland al van oudsher kennen en nu weer populair is.

Een en ander wordt georganiseerd vanuit het platform Gemene Goed Economie het Gooi. Dit platform investeert in een regio die uitgaat van vijf waarden; menswaardigheid, coöperatie, ecologie, rechtvaardigheid en democratie en nodigt uit om mee te bouwen aan een economie waarbij deze waarden centraal staan en geld een middel is.

Het platform organiseert periodiek Samen-Leren bijeenkomsten waarin deze waarden tot thema worden gemaakt en met bijdragen uit de verschillende gemeenten in het Gooi worden verdiept. De Samen-Leren-bijeenkomsten zijn op woensdagavond van 19.00-22.00 uur. < Meer info >

Coöperatief organiseren – invulling van de avond op 11 januari

Voorbeelden van op samenwerking gebaseerde manieren van organiseren in het Gooi zijn energiecoöperaties zoals HilverZon in Hilversum, Watt Nu in Gooise Meren en EnWij (i.o) in Wijdemeren, netwerken zoals Natuurlijk Wijdemeren en Hilversum Verbonden, de Broedplaats Gooise Meren, de Ontwikkelwerkplaats Duurzaamheid in Wijdemeren en het platform Gemene Goed Economie het Gooi.

Diverse vragen die aan bod komen

– Wat zijn principes van Coöperatief Organiseren?
– Wat zijn concrete manieren van coöperatief organiseren?
– Wanneer is een juridische vorm nodig?
– De coöperatie is al een heel oude vorm van organiseren, hoe past die vorm in de huidige tijd?
– Hoe beheren wat van iedereen is?
– Hoe besturen van de verantwoordelijkheid en de zorg voor het gemeenschappelijke?
– Kunnen we macht reguleren met Coöperatief Organiseren?
– Met hoeveel mensen kun je coöperatief organiseren?
– Hoe organiseren van betrokkenheid?
– Hoe maken we de aandacht voor coöperatief organiseren publiek?
– Hoe gaan we om met financiering als er geen juridische vorm is?
– ?

Vormen

We beginnen de avond met korte presentaties van o.a. energie-coöperaties en van de broedplaats in Bussum. Daarna gaan we uiteen in 3 aparte groepen om door te praten over specifieke voorbeelden.

Locatie: we zijn woensdag 11 januari 2017 te gast bij HilverZon in het Mix Creative 2 gebouw, Arendstraat 49 Hilversum

Comments

  1. ik meld me graag aan namens het inmiddels 12-koppige team van WerkInJeEigenWijk

Speak Your Mind

*