Als niemand luistert naar niemand

‘In 2015 weer terug naar het licht’. Dat was de gedachte op 20 december op het Herenplein voor het Filmtheater. Op 7 januari 2015 gaat het echter al weer mis: in Parijs worden op de redactie van Charlie Hebdo 11 mensen doodgeschoten. Op straat wordt een twaalfde geëxecuteerd. Aan de andere je suis charliekant van Parijs wordt een agente doodgeschoten en een dag later vier joodse mensen in een supermarkt. Een slechter begin is nauwelijks denkbaar. De daders zijn, zo zeggen ze zelf, aangestuurd door al-Quaida en IS.

Gelukkig is de reactie op deze gewelddaden eensgezind: we laten ons niet intimideren door geweld en willen een open samenleving blijven, gebaseerd op respect en verdraagzaamheid. Duizenden Nederlanders van allerlei achtergrond stonden donderdagavond op tientallen plaatsen in het land met een pen of potlood omhoog om die boodschap uit te dragen. Ook in Hilversum wordt een bijeenkomst gehouden waar de aanslagen breed worden veroordeeld.

Maar veroordelen is makkelijk. Het vraagt weinig moed en moeite om in een menigte van een paar honderd man met een pen in de lucht te gaan staan. Het gaat er om in de praktijk van alle dag uit te dragen dat respect en verdraagzaamheid voor jou essentiële waarden zijn. Om de discussie aan te gaan met mensen die daar anders over denken. Want alleen door het gesprek met elkaar aan te gaan kan geweld worden voorkomen. Zoals spandoek Charlie HilversumJana Beranova eens dichtte: ‘als niemand luistert naar niemand, vallen er doden in plaats van woorden’.

Angst is daarbij een slechte raadgever. Het aantal lieden dat anderen met geweld hun mening wil opleggen is beperkt. De kans dat je ineens tegenover een gewapende gek komt te staan is heel klein. Zoals hoofdredacteur Philippe Charbonnier van Charlie Hebdo zei: ‘de kans dat je van je fiets wordt gereden is groter dan dood te worden geschoten door een terrorist’. En ook al bleek hij er in zijn geval naast te zitten: het is daarom niet minder waar. Laat je daarom niet weerhouden om het gesprek met andersdenkenden aan te gaan, toon de moed om te staan voor respect en verdraagzaamheid.

Namens Bekend Maakt Bemind: Erik de Lange

 

De tekst op het spandoek luidt: ‘A la capitale des médias Néerlandais, nous sommes tous Charlie!’  Vertaald: “In de Nederlandse mediahoofdstad zijn wij allemaal Charlie!”

Speak Your Mind

*